Kleur in Donkere Dagen

'Kleur in Donkere Dagen' is een uniek fotoboek met meer dan 300 kleurenopnames uit de jaren 1939 - 1946. De cineast/fotograaf Alphons Hustinx (1900-1972) bezoekt gedurende de bezetting meer dan 150 steden en dorpen in Nederland om er zijn kleurenfilm 'Kleur en Glorie onzer Tropen' over Nederlands-IndiŽ te laten zien. Overal waar hij komt, maakt hij met zijn Leica diaopnames.

Kleurenfotografie staat in de jaren veertig nog in de kinderschoenen, maar Alphons Hustinx slaagt erin deze moeilijke techniek volledig onder de knie te krijgen. Zo ontstaan meer dan 2000 kleurenopnamen: de grootste particuliere collectie kleurenopnames uit de Tweede Wereldoorlog in Europa.
Hoewel het bestaan van de collectie reeds langer bekend was, kon voor de samenstelling van 'Kleur in Donkere Dagen' voor het eerst worden geput uit de volledige collectie.

Digitale restauratietechnieken zorgen ervoor dat de dia's hun oorspronkelijke kleur weer hebben teruggekregen.
De kleurenopnames uit de jaren van oorlog en bezetting brengen het verleden dichterbij, maken het tastbaar. 'Kleur in Donkere Dagen' geeft een kleurrijke indruk van deze donkere periode uit onze geschiedenis. Voor het verhaal achter de foto's kon worden geput uit de minutieuze dagboekjes en aantekeningen van Alphons Hustinx.
'Kleur in Donkere Dagen' laat de bezettingstijd in kleur zien en vertelt het verhaal bij de beelden. De collectie van meer dan 2000 dia's vormt een caleidoscoop van kleurige indrukken uit geheel Nederland. Het alledaagse, zoals de Joodse naam op de gevel van het Amsterdamse pakhuis, of het bord met 'beperkte bewegingsvrijheid voor joden' is net zo confronterend als de vanzelfsprekendheid waarmee de Duitse soldaat door het beeld loopt. De alledaagse beelden van de eerste oorlogsjaren wekken de indruk dat er in het leven van alledag niets veranderde.

'Kleur in Donkere Dagen', laat de lezer in 200 pagina's kennis maken met meer dan 300 kleurenopnames van optimale kwaliteit uit de jaren 1939 - 1946 uit geheel Nederland, verrijkt met het oorlogsverslag van een boeiend mens.
De winkelprijs van 'Kleur in Donkere Dagen' bedraagt € 39,95.

Klik hier om het boek te bestellen.