27 januari - 5 maart, 2006 overzicht
Expositie Alphons Hustinx in het Limburgs Museum te Venlo

Beelden uit de Tweede Wereldoorlog zijn meestal in zwartwit, kleuropnames uit die periode zijn een zeldzaamheid. De kleurenfilms die enkele jaren geleden opdoken van de invasie in Normandië, waren wereldwijd nieuws. Insiders wisten al dat in een privé-collectie in Roermond jarenlang kleurendia’s uit de jaren 1939-1946 zijn bewaard van cineast en fotograaf Alphons Hustinx (1900-1972). Maar sinds het verschijnen onlangs van een boek van de hand van auteur Loek Kreukeles over Hustinx en zijn foto’s is het algemeen bekend. Het Limburgs Museum in Venlo laat van 27 januari tot en met 5 maart 2006 onder de titel Alphons Hustinx - Kleur in donkere dagen een ruime keuze uit de verzameling zien. Deels als afdrukken, deels in de vorm van een digitale presentatie. Het is de eerste maal dat aan leven en werk van Alphons Hustinx een expositie wordt gewijd. Op zondag 5 maart 2006 verzorgt biograaf Loek Kreukels een lezing, waarbij filmfragmenten van Hustinx uit het voormalige Nederlands-Indië zullen worden.

Alphons Hustinx - Kleur in Donkere Dagen is een bijzondere tentoonstelling met vele tientallen kleurenopnames uit de jaren 1939-1946. De Roermondse cineast en fotograaf bezocht tijdens de oorlog en vlak na de bevrijding talloze plaatsen in Nederland om er zijn film Kleur en Glorie onzer Tropen te laten zien. Zo’n bezoek greep hij aan om met zijn Leica kleurendia’s van de omgeving te maken. De techniek van de kleurenfotografie stond nog in de kinderschoenen, bijna niemand waagde zich eraan. Hustinx maakte meer dan tweeduizend dia’s en vormde zo de grootste particuliere collectie kleurenopnames uit de Tweede Wereldoorlog in Europa. Afgelopen jaren zijn de dia’s digitaal gerestaureerd en kregen ze hun oorspronkelijke kleur weer terug.

De expositie brengt oorlog, bezetting en bevrijding dichterbij. De opnames vormen een caleidoscoop van kleurige indrukken uit geheel Nederland. Het alledaagse, zoals de Joodse naam op de gevel van het Amsterdamse pakhuis, of het bord met 'beperkte bewegingsvrijheid voor joden' is net zo confronterend als de vanzelfsprekendheid waarmee de Duitse soldaat door het beeld loopt. De alledaagse beelden van de eerste oorlogsjaren wekken de indruk dat er in het leven van alledag niets veranderde.

Alphons Hustinx was geen beroepsfotograaf en ook niet opgeleid tot cineast. Hij kwam uit een bemiddelde Maastrichtse familie en genoot van een ongebonden, zorgeloos leven met verre reizen, filmen en fotograferen. Met vrienden maakt hij een tour door Europa. Het gezelschap verplaatst zich in een luxe cabriolet en baart daarmee alom opzien. In 1932 onderneemt hij een avontuurlijke autoreis naar Afghanistan en in 1934 reist hij per vliegtuig naar Zuid-Afrika. In 1933 is hij in nazi-Duitsland en woont hij als een van de weinige Nederlandse journalisten in Neurenberg het eerste partijcongres van de nazi's na de machtsovername door Hitler bij. In 1938 trekt hij zes maanden door Indië om in opdracht van de Stoomvaart Maatschappij Nederland de eerste kleurenfilm over Nederlands-Indië te maken.

Hustinx houdt van uitdagingen, dat staat vast. Als in Nederland de kleurenfotografie en -film wordt geïntroduceerd, is hij er als de kippen bij en stort hij zich vol overgave op de nieuwe mogelijkheden. Kleur in Donkere Dagen laat overtuigend zien dat hij erin is geslaagd de nieuwe, complexe techniek onder de knie te krijgen.

Limburgs Museum
Keulsepoort 5
5911 BX Venlo
t 077 352 21 12
e info@limburgsmuseum.nl
w www.limburgsmuseum.nl

Open dinsdag tot en met zondag 11-17 uur.
Gesloten op maandagen en van 25 tot en met 28 februari i.v.m. carnaval.