Bestel nu het boek
Kleur in Donkere Dagen

Alphons Hustinx (1900-1972)

Op deze website staan ettelijke duizenden foto’s van Hustinx. Alle afbeeldingen zijn in verschillende formaten te bestellen.

Alphons Hustinx, een wereldberoemd fotograaf en cineast was 100% autodidact. Na langdurig en met weinig animo rechten te hebben gestudeerd, herinnert na zijn afstuderen alleen nog de meestertitel op zijn visitekaartje aan zijn academische vorming. Alphons Hustinx was de oudste zoon van een zeer bemiddelde Maastrichtse familie en genoot van verre reizen, filmen en fotograferen.
Wanneer in 1936 de eerste kleuren (dia-)films op de markt verschijnen, stort hij zich enthousiast op de mogelijkheden die de kleurenfotografie biedt. Spoedig filmde hij ook in kleur. Hustinx was een early adapter van nieuwe technologie. Hustinx was een van de weinigen die de techniek van de nieuwe kleurenfotografie spoedig onder de knie had en het zich ook financieel kon veroorloven er veel mee te experimenteren. Hij hield zich als een van de eersten bezig met het filmen en fotograferen in kleur. Daarnaast had stereofotografie zijn bijzondere belangstelling.
Hustinx was net zo bezeten van het maken van verre reizen als van fotograferen en filmen; hij vervulde zijn levensdroom door beide te combineren. Nog voor 1940 bezocht hij een keur van landen waaronder Duitsland, Polen, Denemarken, Italië, Egypte, Perzië, Irak, Afghanistan, Nederlands-Indië, Zuid-Afrika, en Brits-Rhodesië, om er slechts enkele te noemen.

Voor verschillende dagbladen schreef hij reisverhalen, verlucht met eigen foto's en tekeningen. Nog voordat hij afstudeerde, reisde hij in luxe cabriolets met vrienden door geheel Europa. In 1932 ondernam hij een avontuurlijke autoreis naar Afghanistan en in 1934 reisde naar Zuid-Afrika. In 1933 was hij in nazi-Duitsland en woonde hij als een van de weinige Nederlandse journalisten in Neurenberg het eerste partijcongres van de nazi’s na de machtsovername door Hitler bij.

In 1938 vertrok hij naar Indië om in opdracht van de Stoomvaart Maatschappij Nederland de eerste kleurenfilm over de luxe reizen naar Nederlands-Indië te maken en natuurlijk over de betoveringen van Nederlands' meest profijtelijke kolonie.
De film was bijzonder succesvol en Alphons reisde door het gehele land om de promotiefilm voor het reizen met de luxe mailboten naar de Gordel van Smaragd te promoten. Ook in de oorlog onderbrak hij zijn voorstellingen niet. Hij verdiende er een goede boterham mee. Maar zijn bewegingsvrijheid werd naarmate de onderdrukking toenam, steeds meer beperkt. Na de Japanse inval in Indië verbood de Duitse bezetter het vertonen van de film. Het reizen werd steeds moeilijker en in 1944 praktisch onmogelijk. Zijn woonplaats Roermond was sedert september 1944 een frontstad. Alphons duikt onder als de bezetters de gehele Roermondse mannelijke bevolking tussen 15 en 65 jaar dwingt in Duitsland te gaan werken.

In januari 1945 onderneemt hij een levensgevaarlijke tocht over de Maas naar bevrijd gebied. Na de oorlog vervolgt hij zijn leven van verre reizen, fotograferen en filmen.
Zie tevens biografie elders op deze website.

X-CAGO b.v. uit Roermond heeft samen met de neven van Alphons Hustinx, dhr. Lodewijk Imkamp en dhr. Charles Gielen het plan opgevat om de nalatenschap van Alphons Hustinx te digitaliseren en om te zetten in boeken, DVD’s, lezingen en tentoonstellingen om zo dit belangrijke culturele erfgoed voor de toekomst te bewaren en te ontsluiten. Voor activiteiten/events rondom Hustinx klik hier.
Op 31 augustus 2005 nam onze nationale verzetsheld Erik Hazelhoff Roelfzema in Den Haag het eerste exemplaar van het boek “Kleur in Donkere Dagen” , een bundeling zeldzame kleurenfoto’s van het dagelijks leven in bezet Nederland, in ontvangst.

Tegelijkertijd werd de DVD-versie van de Hustinx-film “Kleur en Glorie onzer Tropen” op de markt gebracht. Dit is de eerste kleurenfilm over Nederlands-Indië.

Nieuwe projecten

In 1934 reisde Hustinx naar Zuid-Afrika waar hij de film De Zeven Wonderen van Zuid-Afrika opnam. Deze film werd door Hustinx opgenomen op een journalistieke studiereis, die hij voor het dagblad De Maasbode in het Zuidelijk deel van Afrika maakte. Alle opmerkelijke taferelen die hij op die zwerftocht tegenkwam, heeft hij op film vastgelegd.
Zo toont de film, behalve de natuurlijke schoonheid van het land ook de culturele en industriële ontwikkeling, en een beeld van de boeiende folklore en de fauna, die hij – naar eigen zeggen - van mier tot olifant heeft vastgelegd. De film behandelt de gehele toenmalige Unie van Zuid-Afrika (de Kaapprovincie Oranje Vrijstaat, Natal en Transvaal), Zuid- en Noord Rhodesië en Portugees Oost-Afrika. Hij maakt tochten door het Kruger reservaat, neemt deel aan jachtsafari’s, ook op groot wild, ziet de diamant- en goudmijnen, de geheimzinnige ruïnes van Zimbabwe en de Victoria waterval. Een niet onbelangrijk deel is gewijd aan de missie, het harde en heroïeke leven der missiepaters en missiezusters. De film werd opgenomen op de onbrandbare ‘Safetyfilm’ en heeft een lengte van 1200 meter, hetgeen een projectieduur van 2 uur betekent.

De film is opgesplitst in vier delen:

  1. Behandelt de reis Genua-Kaapstad, Port Elisabeth, East London en Durban;
  2. Treinreis Kaapstad-Kimberley, de diamantmijnen, goudmijnen, boerenkolonie van Hollanders en Pretoria;
  3. Basoetoland met de missie o.l.v. de Hilversumse bisschop Bonhomme, het Kruger wild reservaat en
  4. De geheimzinnige tempels van Zimbabwe, jachten op groot wild in de oerwouden van Noord-Rhodesië, de Victoria watervallen.

De film zal compleet worden gedigitaliseerd en op DVD verschijnen. Hustinx maakte daarnaast een 300-tal prachtige zwart-wit foto’s welke tevens op korte termijn beschikbaar zullen komen.

Begin 2006 zal de wereldberoemde Zuid-Afrikaanse fotograaf Obie Oberholzer de Hustinx-reis opnieuw op de gevoelige plaat vastleggen. Oberholzer is vooral bekend om zijn spectaculair kleurgebruik en eigenzinnige manier van fotograferen. Medio 2006 zal X-CAGO een boek op de markt brengen met daarin foto’s van zowel Hustinx en Oberholzer.